Pouli Coaching in Balance
Doen & Laten, Zin & Zijn in Balans

Home
01

Coach
02

Coaching
03

Communicatie
04

Meditatie
05

Poëzie
06

Contact
07
Meditatie
 


    M E D I T A T I E
   


 
                    
            
 
De visie van de Boeddha staat, sinds zij er midden jaren negentig in El Bloque (Spanje) mee in aanraking kwam, centraal in Hetty's  leven.  Zij heeft zich verbonden aan de Triratna Boeddhistische Beweging (voorheen Vrienden van de Westerse Boeddhisten Orde) met centra in Amsterdam, Arnhem en Gent en met nog een 50-tal centra wereldwijd. 
Meer info: www.triratna.nl

Hetty is zeer geïnteresseerd in en geïnspireerd door alles wat het boeddhisme te bieden heeft, vooral omdat de boeddhistische psychologie voor haar zo herkenbaar en "waar" is, zo praktisch van aard en zo direct aansluit bij haar levensvisie en haar werk. 
Het mooie daarin is, dat het én om je eigen geluk gaat én om het geluk van anderen: "Mogen alle wezens gelukkig zijn". 
Het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor je doen en je laten, je gedachten en je gevoelens, je zin en je zijn
en dat in de context van liefdevolheid, mildheid en humor is heilzaam en zuiverend voor lichaam, spraak en geest.

Meditatie is voor Hetty een verrijking in haar dagelijks leven. Het is met aandacht (mindfulness) en liefde (metta) leren kijken naar de bewegingen van je geest. Leren zien hoe ingesleten gewoontepatronen je leven onnodig beïnvloeden en je geluk in de weg staan. Leren zien, dat alles veranderlijk is. Leren loslaten. Tot rust komen.
Inzien dat gisteren voorbij is en morgen nog niet bestaat. Er is alleen het hier en nu. En daar heb je je handen aan vol!
De leer van de Boeddha daagt mensen uit tot zelfreflectie, ervaring en groei. Dat vraagt om moed en vertrouwen:

                                                                   
   Wek liefde op, respect en vertrouwen,
                                                                      zoveel als je kunt.
                                                                      Verwijder wat in de weg staat
                                                                      en zuiver je van alle smetten!
                                                                      Luister naar de volmaakte wijsheid
                                                                      van de zachtmoedige boeddha's,
                                                                      onderricht voor het welzijn van de wereld
                                                                      bedoeld voor dappere mensen!                              Ratnagunasamcayagatha
  
Sinds 2003 leidt Hetty wekelijks boeddhistische meditaties tijdens open meditatie-avonden, die bezocht worden door zowel eilanders als vakantiegasten. Na afloop is er thee en worden gedachten uitgewisseld aan de hand van kaartjes met boeddhistische wijsheidsteksten. Inmiddels heeft zij in haar huis aan de Van der Stratenweg 14 in Nes een speciaal daarvoor gecreëerde meditatie-ruimte, METTALOKA (sanskriet voor plek/ruimte van liefdevolle vriendelijkheid). Een lang gekoesterde wens is hiermee in vervulling gegaan, een kleinschalig boeddhistisch centrum op Ameland! 
Er wordt uitgegaan van twee universele basismeditaties, die binnen nagenoeg alle boeddhistische tradities worden beoefend: Gewaarzijn van de adem en Metta Bhavana, het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid. De oorspronkelijke soetra's (leerredes) die hieraan ten grondslag liggen, zijn te vinden onder de subknoppen. Daarnaast refecteren we en beoefenen we "gewoon zitten" met wat er is. 
Van tijd tot tijd worden in METTALOKA andere boeddhistische activiteiten georganiseerd, zoals thema-workshops en vollemaanvieringen.
Meer info: www.triratna.nl/ameland

Hetty volgt regelmatig retraites bij Metta Vihara, het stiltecentrum van Triratna in het Zeeuws-Vlaanderse Hengstdijk, voor "voeding" en verbinding met mede-boeddhisten. Evenals liefde en vriendschap vraagt het committment met de boeddhistische leerweg om "onderhoud", verdieping en discipline.
Meer info: www.mettavihara.nl 

Een aantal jaren reisde Hetty in september af naar Spanje om op solo-retraite te gaan in een blokhut, diep verscholen in de adembenemend mooie Sacarest-vallei en begeleidde zij in SACAREST een meditatieve inspiratieweek.   
Meer info: www.sacarest.org/soloretraites  

Of je nu in een groep wilt (leren) mediteren of liever individueel of samen, je kunt te allen tijde bij Hetty terecht voor meditatie-uitleg om je op weg te helpen. Aarzel niet om te bellen of te mailen!                                                               
            


HomeCoachCoachingCommunicatieMeditatiePoëzieContact
Karanya Metta Soetra
Anapanasati Soetra